MaePhim.se för oss på Thailands östkust.

Branden i Mae Phim

IMG_3219_(Large)Hej alla härliga läsare! heart

Long time, no see.. Gästbloggare får jag nog kalla mig nu... wink
Jag är inte på plats i Mae Phim just nu men får info via vänner och bekanta som jag vill förmedla.

Nyårsafton så inträffade en stor brand orsakad av en förlupen raket som landade illa.
På strandgatan är ca 10 (uppskattningsvis, kan vara fler eller färre) restauranger slukade av lågorna av denna raket som alltså strax innan 12- slaget tog fel väg och landade på halmtaket till Phish Cafe´ (?). Sedan tog det eld i alla andra halmtak på de tätt liggande restaurangerna ända ner till kurvan (mot Ban Kram och Klaeng) vilket betyder att fd. One Bar som tydligen öppnade samma dag är den sista som blev eldhärjad.
Hotell Lom Talay är nästa byggnad, vilka tursamt klarade sig.

15 minuter senare och lika många brandbilar så var förödelsen ett faktum.


Det betyder att t ex fd. One Bar, Pla O, JoJo´s, Tang Gae, Bamboo, Phish Cafe´ och alla andra däremellan intilliggande är borta...
Av folk på plats har jag fått höra att det alltså är den nedersta delen av strandgatan som brunnit men att det efter Phish Cafe´ eller någon restaurang därifrån och hållet mot väster är helt oskadat vilket betyder att t ex italienaren La Capanna och Lyckys Saloon som båda två ligger precis i "gränsen" har klarat sig.

Tidningarna har uppenbarligen helt felaktigt vinklat det till att "hela byn blev evakuerad" och en turist på plats sa t om i kvällstidningen att han och hans sällskap skulle åka därifrån redan dagen därpå då inget fanns kvar av byn... Hmmmm...
Sådant gör mig heligt förbannad, stötta byn och njut av den för den står kvar!
Det är olyckligtvis restauranger som brunnit ner, men det finns fortfarande massor av ställen att äta på, en ljuvlig strand att vistas på och visst är 150-200m av strandvägen är ödelagd med allt vad det innebär för innehavarna - men byn består av mer då den väl är 4 km lång, skulle jag gissa!
Byn behöver oss boende västerlänningar och turister mer än någonsin just nu!
Jag håller med en person som är nere nu och bor på hotell mitt emot förödelsen som sa:
- "Tro mig, med detta fantastiska folks beslutsamhet så kommer de brunna restaurangerna att fungera om en månad!"

Det hoppas jag verkligen,inte för min egen skull såklart - men för det fantastiska thailändska folket som har sina verksamheter i vårt Paradis Mae Phim!
Jag hoppa och tror på honom - om 3 veckor är jag på plats, vi ses!

 

Ha det bäst!   

 

//Piccolina

Snart sitter vi i luften!

Kommentarer 1

 
Grandplage den torsdag, 03 januari 2013 02:28

Till er som är på plats i Thailand och kanske inte läst vad de svenska kvällstidningarna skrev så kommer det här. :(
Först Expressens nättidning:
En misslyckad raketuppskjutning ledde till en storbrand i svenskparadiset Mae Phim i Thailand.
Flera restauranger brann ner till grunden precis vid tolvslaget.
– Flera fick panik, berättar Patrik Coldenberg, 27, som var på plats. Nere vid en strand i Mae Phim i Thailand, där mängder av svenskar firar nyår, fyrades flera raketer av vid tolvslaget.
Men något gick snett.
En raket som flög alldeles för lågt träffade ett träd som började brinna.
– Sen spred sig elden till taken på restaurangerna som ligger vid stranden. Brandkåren kom efter en kvart och då hade en halv restauranggata brunnit ner, säger Patrik Coldenberg, 27, från Stockholm som är på semester i Thailand och bevittnade storbranden.
– Som tur var var det vid tolvslaget, så de flesta var ute.

"Ganska mycket kaos"
Enligt honom var det massor av svenskar på stranden i det populära turistområdet.
– Det var många som blev rädda och skärrade för det var rätt stora pjäser och det smällde rätt hårt . När branden sen spred sig så var det många som fick panik, säger Patrik Coldenberg.
Robert Hallgren, 26, från Västerås, som är i Thailand med sin familj, var också på den populära stranden vid tolvslaget.
– Det var väldigt mycket folk som sprang till höger och vänster, det var ganska mycket kaos, säger han.
– Branden spred sig på några minuter.
Mängder av svenskar firar nyår i Thailand varje år.
Den thailändska informationsmyndigheten skriver om branden på sin hemsida.

Så skrev Expressen och sen Aftonbladets kommentar:

Bara minuter innan tolvslaget förvandlades stranden till ett eldhav.
En raket flög åt fel håll - och antände halmtaket på en restaurang.
– Det var helt kaotiskt, säger Robert Hallgren, 26, från Västerås.

Byn Mae Phim i östra Thailand fick evakueras på nyårsafton efter att en raket träffat en strandrestaurang.
Robert Hallgren är på semester i Thailand tillsammans med sin sambos familj.
Några minuter innan tolvslaget stod sällskapet och tittade på en fyrverkerishow.
– Vi stod och inväntade tolvslaget på stranden när en raket utlöstes för tidigt. Först hördes en explosion, sedan såg man att den flög åt fel håll och antände taket på en av strandrestaurangerna, säger Rober Hallgren.
Kaos på stranden
Elden spred sig på bara några minuter. Samtidigt utbröt kaos på stranden.
– Folk skrek och sprang åt alla håll. Det var riktigt obehagligt, säger Robert Hallgren.
Carl Mellerot har bott där i åtta år och berättar att det på senare tid har blivit allt fler svenskar som hittat till paradisorten.
- Det har blivit en liten svenskby. Runt 80 procent av de västerländska turisterna är svenskar, men det är fortfarande mest inhemska turister, säger han.

Landade på halmtak
Han firade tolvslaget på stranden när han såg röken.
– Det var en raket som landade på ett halmtak. Det gick väldigt fort och det spred sig till flera restauranger. Det är svårt att uppskatta men upp till tio restauranger verkar ha brunnit ned, säger Carl Mellerot som driver en restaurang på samma strand.
– Men ingen människa ska ha skadats, alla ska ha hunnit ut ur restaurangerna. De har alla halmtak men med öppna sidor så det går fort att ta sig därifrån.
Han berättar att drygt 30 restauranger ligger i princip vägg i vägg på stranden, hans ligger i motsatt ände från där branden startade.
– Jag känner många som har restauranger där och det är väldigt tufft för dem, säger han.

Lämnar byn
Han berättar att han pratat med svenskar som var på restaurangen där branden började.
– De berättade att de i princip bara tog sina barn och sprang ut på stranden, säger Carl.
För Robert Hallgren med familj blir det till att ändra semesterplanerna på grund av branden.
– Vi sticker härifrån redan i morgon. Det finns inte mycket av byn kvar längre, säger han.


Så skrev de två svenska kvällstidningarna redan på natten mellan 31dec och 1 jan svensk tid. Jag upplever inte alls att det är så tokigt återgivet, möjlgen en rubriksättning på nätsidan som talade om "svenskby" och det är väl inte så osant efter vad Carl berättat. När jag sökte i Bangkok Post 1 jan så fann jag inget alls. Kanske var R.Hallgren lite chockad av det som just hänt och hans beslut att lämna Mae Phim utifrån vad han såg där han befann sig. Många hotell ligger ju på andra sidan Beach Road, mitt emot de brunna restaurangerna. Personligen skulle jag vilja veta om Pimdeoun Restaurant hör till de som brunnit ?

0
Till er som är på plats i Thailand och kanske inte läst vad de svenska kvällstidningarna skrev så kommer det här. :( Först Expressens nättidning: En misslyckad raketuppskjutning ledde till en storbrand i svenskparadiset Mae Phim i Thailand. Flera restauranger brann ner till grunden precis vid tolvslaget. – Flera fick panik, berättar Patrik Coldenberg, 27, som var på plats. Nere vid en strand i Mae Phim i Thailand, där mängder av svenskar firar nyår, fyrades flera raketer av vid tolvslaget. Men något gick snett. En raket som flög alldeles för lågt träffade ett träd som började brinna. – Sen spred sig elden till taken på restaurangerna som ligger vid stranden. Brandkåren kom efter en kvart och då hade en halv restauranggata brunnit ner, säger Patrik Coldenberg, 27, från Stockholm som är på semester i Thailand och bevittnade storbranden. – Som tur var var det vid tolvslaget, så de flesta var ute. "Ganska mycket kaos" Enligt honom var det massor av svenskar på stranden i det populära turistområdet. – Det var många som blev rädda och skärrade för det var rätt stora pjäser och det smällde rätt hårt . När branden sen spred sig så var det många som fick panik, säger Patrik Coldenberg. Robert Hallgren, 26, från Västerås, som är i Thailand med sin familj, var också på den populära stranden vid tolvslaget. – Det var väldigt mycket folk som sprang till höger och vänster, det var ganska mycket kaos, säger han. – Branden spred sig på några minuter. Mängder av svenskar firar nyår i Thailand varje år. Den thailändska informationsmyndigheten skriver om branden på sin hemsida. Så skrev Expressen och sen Aftonbladets kommentar: Bara minuter innan tolvslaget förvandlades stranden till ett eldhav. En raket flög åt fel håll - och antände halmtaket på en restaurang. – Det var helt kaotiskt, säger Robert Hallgren, 26, från Västerås. Byn Mae Phim i östra Thailand fick evakueras på nyårsafton efter att en raket träffat en strandrestaurang. Robert Hallgren är på semester i Thailand tillsammans med sin sambos familj. Några minuter innan tolvslaget stod sällskapet och tittade på en fyrverkerishow. – Vi stod och inväntade tolvslaget på stranden när en raket utlöstes för tidigt. Först hördes en explosion, sedan såg man att den flög åt fel håll och antände taket på en av strandrestaurangerna, säger Rober Hallgren. Kaos på stranden Elden spred sig på bara några minuter. Samtidigt utbröt kaos på stranden. – Folk skrek och sprang åt alla håll. Det var riktigt obehagligt, säger Robert Hallgren. [b]Carl Mellerot har bott där i åtta år[/b] och berättar att det på senare tid har blivit allt fler svenskar som hittat till paradisorten. - Det har blivit en liten svenskby. Runt 80 procent av de västerländska turisterna är svenskar, men det är fortfarande mest inhemska turister, säger han. Landade på halmtak Han firade tolvslaget på stranden när han såg röken. – Det var en raket som landade på ett halmtak. Det gick väldigt fort och det spred sig till flera restauranger. Det är svårt att uppskatta men upp till tio restauranger verkar ha brunnit ned, säger Carl Mellerot som driver en restaurang på samma strand. – Men ingen människa ska ha skadats, alla ska ha hunnit ut ur restaurangerna. De har alla halmtak men med öppna sidor så det går fort att ta sig därifrån. Han berättar att drygt 30 restauranger ligger i princip vägg i vägg på stranden, hans ligger i motsatt ände från där branden startade. – Jag känner många som har restauranger där och det är väldigt tufft för dem, säger han. Lämnar byn Han berättar att han pratat med svenskar som var på restaurangen där branden började. – De berättade att de i princip bara tog sina barn och sprang ut på stranden, säger Carl. För Robert Hallgren med familj blir det till att ändra semesterplanerna på grund av branden. – Vi sticker härifrån redan i morgon. Det finns inte mycket av byn kvar längre, säger han. Så skrev de två svenska kvällstidningarna redan på natten mellan 31dec och 1 jan svensk tid. Jag upplever inte alls att det är så tokigt återgivet, möjlgen en rubriksättning på nätsidan som talade om "svenskby" och det är väl inte så osant efter vad Carl berättat. När jag sökte i Bangkok Post 1 jan så fann jag inget alls. Kanske var R.Hallgren lite chockad av det som just hänt och hans beslut att lämna Mae Phim utifrån vad han såg där han befann sig. Många hotell ligger ju på andra sidan Beach Road, mitt emot de brunna restaurangerna. Personligen skulle jag vilja veta om Pimdeoun Restaurant hör till de som brunnit ?